ORGANIZATOR

Osmi Beogradski mesec fotografije održaće se u maju 2025. godine izložbama fotografija, predavanjima, radionicama, portfolio recenzijama na različitim lokacijama širom Beograda.

PROPOZICIJE

Na konkurs se mogu prijaviti amaterski i profesionalni fotografi iz različitih zemalja, rođeni nakon 1. januara 2000. godine. Organizator može da odbije prijavu u slučaju da ista ne ispunjava uslove konkursa u pogledu godina ili ukoliko je na fotografijama prikazno nešto što nije u sa važećim zakonima Republike Srbije.

Fotografije koje autori šalju na konkurs mogu biti na foto papiru ili u digitalnoj formi. Učesnici konkursa potpisuju radove punim imenom i prezimenom (pseudonimi nisu dozvoljeni). Učesnici daju saglasnost organizatorima i sponzorima Beogradskog meseca fotografije da radove, bez naknade, mogu da reprodukuju, objave ili izlože u razIičitim medijima u okviru festivala, kao i da se fotografije u niskoj rezoluciji objave na internetu.

Organizator izložbe ne preuzima odgovornost za bilo kakvu zloupotrebu autorskih prava. Dozvoljeno je da autori svoje radove dorade elektronski ili na bilo koji drugi način.

TEMA

Postkonflikt je termin koji odjekuje brojnim konotacijama i tumačenjima obuhvatajući posledice političkih, društvenih, ličnih i ekoloških borbi. Podstičemo prijave koji odražavaju sledeće dimenzije postkonfliktnog stanja:

  • politički postkonflikt: dokumentovanje posledica ratova, revolucija i političkih preokreta, kao i svedočenja o rekonstrukciji društava, izazovima izgradnje mira i obnovi građanskog poretka; 
  • društveni postkonflikt: istraživanje uticaja na zajednice i nastojanje da se obnovi društvena struktura ili isticanje priča o pomirenju, izlečenju i ponovnom uspostavljanju poverenja među pojedincima i grupama; 
  • lični postkonflikt: prikazivanje ličnih putovanja prevazilaženja traume, gubitka i teškoća ili oslikavanje otpornosti i snage pojedinaca u suočavanju sa nedaćama; 
  • ekološki postkonflikt: rešavanje oporavka i restauracije ekosistema nakon prirodnih katastrofa ili oštećenja izazvanih ljudima ili vizualizacija napora da se ozdravi životna sredina i vrati prirodna ravnoteža. 
  • ekonomski postkonflikt:iIlustrovanje oživljavanja ekonomija i sredstava za život nakon finansijskih kriza ili destruktivnih događaja ili ispitivanje uloge inovacija, prilagođavanja i podrške zajednice u ekonomskom oporavku.

KOTIZACIJA

Bez kotizacije

KALENDAR IZLOŽBE

Konkurs je otvoren do 16.2.20252. 23.30. Beogradu časova

Obaveštenje o izboru učesnika putem elektronske pošte će biti 2. 3. 2023.

Otvaranje izložbe je u 8. maja 2025. u Beogradu, Srbija.

Rezultati će biti objavljeni na internet stranici festivala: www.belgradephotomonth.org

PREDAJA RADOVA

Radove slati elektronskim putem na newtalents2025@belgradephotomonth.org

Autori konkurišu fotografijama u boji  .

Učesnici konkursa mogu poslati najmanje 8, a najviše 15 fotografija. Dimenzija digitalnog zapisa jedne fotografije ne sme biti veća od 1920 piksela (duža strana), rezolucija  72dpi, a format  jpg u maksimalnom kvalitetu kompresije.

Projekat s kojim se autor prijavljuje na konkurs mora imati naziv. Svaka fotografija mora nositi naziv projekta i biti numerisana prema redosledu po kojem će se gledati.

AI fotografije se ne prihvataju.

Uz fotografije je potrebno poslati kratku biografiju (uključujući datum rođenja), opis projekta koji ne sadrži više od 3.000 znakova i izjavu autora na engleskom jeziku da prihvata uslove konkursa.

Nije dozvoljeno konkurisati sa istim projektima koji su korišćeni prethodnih godina.

Dodatne informacije o učestvovanju u konkursu možete dobiti putem
elektronske pošte info@belgradephotomonth.org ili pozivom na +381638006371.

SPECIJALNE INFORMACIJE ZA FINALISTE I NAJBOLJI DOMAĆI (SRPSKI) PREDLOG. 

Od finalista se očekuje da pošalju fotografije u visokoj rezoluciji najkasnije tri dana od dana nominacije. Ukoliko materijal ne stigne do naznačenog datuma, organizator neće snositi odgovornost ne štampanja fotografija za izložbu. 

ŽIRI

Kriterijumi po kojima će se vršiti odabir fotografija su pre svega kreativnost, originalnost i tehnički kvalitet predanog materijala.

Članovima tima Beogradskog meseca fotografije nije dozvoljeno učešće na konkursu.

Članovi žirija: 

Dušan Kohol je osnivač, director i kustos Festivala savremene fotografije OFF Bratislava (osnovan 2010. godine) kao i galeriju savremene fotografije FOG Bratislava (osnovan 2020. godine). Misija festivala je da obezbedi platformu za prezentaciju i promociju novih talenata u oblasti fotografije i novih medija. Fokus galerije je usredsređen na promociju, vrednovanje i prodaju savremenih umetničkih dela stvorenih od strane izuzetne zajednice umetnika u oblasti fotografije i novih medija.

Kao savremeni umetnik, njegovi projekti su izloženi u galerijama i muzejima širom sveta. Godine 2016. dobio je nagradu Fotograf godine za značajan doprinos kvalitetu, razvoju i promociji slovačke fotografije u zemlji i inostranstvu, a 2017. godine postao je član Kraljevskog društva umetnosti.

Za više informacija proveriti na: 

www.offbratislava.sk

www.fogbratislava.sk

Isabel Lazaro je istoričarka umetnosti i menadžerka u kulturi, direktor i osnivač Art Photo BCN, festivala fotografije i sajma u Barseloni. Cilj Art Photo BCN je aktiviranje fotografskog kruga još od 2014. godine koji uključuje izložbe, specijalizovani sajam, pregled portfolija, radionice, kao i tržište fotoknjiga. Kao kritičar Katalonije sarađuje u Publikaciji kulture novina ABC od septembra 2018. do danas. Učestvuje u nacionalnom i međunarodnom krugu fotografa u raznim pregledima portfolija, kao i nastavnik u centrima specijalizovanim za fotografiju i umetničku produkciju na tržištu umetnosti.

Za više informacija, proveriti na :

https://artphotobcn.com/en/inicio-en/

Jelena Janković je fotografkinja i vizuelna umetnica iz Beograda sa snažnom kreativnom vizijom. Istražuje ljudsku prirodu i psihološke aspekte odnosa kroz širok spektar fotografskih žanrova. Njen rad uključuje dokumentarnu, pozorišnu, modnu, portretnu i eksperimentalnu fotografiju, u kojoj kombinuje različite tehnike i medije.

U proteklih 13 godina bila je jedna od vodećih umetnica koja istražuje i beleži život pozorišta, fotografisavši preko 200 pozorišnih produkcija širom Evrope. 

Od 2023. godine radi kao programski direktor Sarajevo Photography Festivala, koji slavi savremenu fotografiju iz cijelog svijeta. Jelena je duboko posvećena otvaranju dijaloga i dovođenju različitih perspektiva u svet fotografije podstičući zajednicu i stvarajući mogućnosti za povezivanje umetnika, kustosa i publike.

Trenutno, Jelena ima umetnički studio sa šest umetnika u Zagrebu. Dobitnica je brojnih međunarodnih za svoj rad. Njeni radovi su objavljeni u više renomiranih publikacija i izloženi širom sveta.

Za više informacija proveriti na: 

https://www.instagram.com/bitefzena

https://sarajevophotofest.com/

Simone Aconi (Asola, 1972) je umetnički kritičar i predavač istorije savremene umetnosti na IUSVE. Predaje estetiku vizuelnih umetnosti na Akademiji likovnih umetnosti Santa Giulia, kao i kritičko čitanje slike i istorije umetnosti na Institutu za dizajn Palladio. Kustos je brojnih izložbi na nekonvencionalnim prostorima u Italiji i inostranstvu. Osnivač je i umetnički direktor Grenze – Arsenali Fotografici. Objavljivao je za Universitaria, Lazy Dog i Mimesis.

Za više informacija proveriti na: 

www.simoneazzoni.net 

www.imeccannico.org 

www.grenzearsenalifotografici.com

Špela Pipan je kustos i rukovodilac projekata u Galeriji Photon (Ljubljana, Beč) specijalizovana je za modernu i savremenu fotografiju. Završila je magisterij za kustosa na Central Saint Martins (2016) i od tada radi u oblasti fotografije. Pored toga što je kustos nekoliko značajnih izložbi savremenih fotografskih umetnika iz regiona Centralne i Istočne Evrope, ona je i kustos nekoliko izložbi fotografija o istoriji fotografije u Sloveniji. U svom radu često sarađuje sa mladim foto umetnicima iz Slovenije i inostranstva. Bila je koorganizator edukativnog programa Galerije Photon namenjenog mladim fotografima i njihovom upoznavanju sa međunarodnim tržištem umetnosti. Pored svog kustoskog rada, pisala je za nekoliko foto monografija i časopisa.

Za više informacija proveriti na: 

https://photongallery.at/

https://photon.si/drustvo-photon/

NAGRADE

Od svih prijavljenih projekata organizator će odabrati prvo, drugo i treće mesto, kao i najbolji domaći predlog.

Dodela diploma nagrađenima održaće se na otvaranju izložbe Novi talenti 2025. u okviru  Beogradskog meseca fotografije.

AUTORSKA PRAVA I UPOTREBA FOTOGRAFIJA

U slučaju kršenja autorskih prava, organizator će preduzeti neophodne zakonske mere.

Svi učesnici konkursa prihvataju da organizatori i generalni sponzori mogu koristiti dostavljene fotografije za potrebe marketinga i u promotivne svrhe uključujući i najave u medijima (štampa, TV, internet), kao i da poslate fotografije mogu biti izložene nai zložbi Novi talenti 2023, koja je planirana u okviru Beogradskog meseca fotografije.

Sve nominovane i pobedničke fotografije će biti deo kolekcije Beogradskog meseca fotografije. Organizatori se obavezuju da će kolekciju fotografija pristiglih na konkurs koristiti u skladu sa utvrđenim pravilima struke, isključivo za promociju festivala i samih autora.